Wat is vaktherapie beeldend?

Vaktherapie is een behandelmethode die 6 verschillende disciplines kent: dans, muziek, psychomotorische, spel, drama en beeldende therapie. De afgelopen jaren heeft vaktherapie beeldend verschillende namen gehad, dus je kunt het ook kennen als creatieve therapie of beeldende therapie. Vaktherapie biedt behandeling bij psychiatrische of psychosociale problematiek waarbij doen en ervaren centraal staat. 

Tijdens de therapie worden verschillende beeldende materialen ingezet zoals klei, verf, ecoline, wasco, oliekrijt, stiften, potloden en hout. Het is een ervaringsgerichte therapie en de ervaring en beleving van het kind staan centraal. De verschillende materialen worden ingezet om een verandering in gang te zetten of om te ondersteunen. Daarnaast geeft elk materiaal een andere ervaring op fysiek, zintuiglijk, emotioneel en cognitief gebied. Elk materiaal wordt bewust ingezet om bij het kind aan te sluiten, uit te dagen of om het kind een specifieke ervaring op te laten doen. Klei bijvoorbeeld vraagt erom om met veel energie bewerkt te worden, en is prettig om mee te werken als een kind boos of gefrustreerd is. Ecoline werkt heel anders omdat het heel vloeibaar is, dit wordt ingezet ter ontspanning of om te oefenen met loslaten.

Het beeldend materiaal draagt bij aan een veilige omgeving om gevoelens te uiten en een biedt een directere weg naar diepere gevoelslagen dan het voeren van een gesprek. Daarnaast is het voor veel kinderen heel leuk om te ‘knutselen’ en beleven ze veel plezier aan het beeldend werken. Hierdoor vinden de kinderen het vaak prettig om te komen, en zijn ze ondertussen heel hard aan het werk zonder dat ze dat misschien zelf doorhebben.

Wil je meer weten over vaktherapie beeldend? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie